-
interview          english             disclaimer         contact

FOOD - AYURVEDA - VOEDING     *RECEPTEN*

'je bent wat je eet' is wat mij betreft een van de belangrijkste principes als het om voeding gaat. Als je de verkeerde brandstof in een auto gooit gaat het mis. Ik geloof dat dat ook voor je lichaam geldt. De Ayurveda vindt dat ook. Ayurveda is de wetenschap die je gezondheid en voeding bestudeert. Samen met Yoga een van de oudste wetenschappen die er is, net als muziek ontstond ze al voordat we konden schrijven, is zeer uitgebreid en er zijn diverse traditionele en moderne interpretaties. Een theorie die mij ook interessert is Weston-Price. Deze strookt wel niet met ayurveda en veganisme.

Als je ideeën, vragen of tips hebt, stuur me graag een mailtje!

Om te beginnen kun je jezelf een aantal vragen stellen:
Welk voedsel heeft een goede invloed op je? Waar wordt je energiek en rustig van en wat maakt je zwaar, moe en ziek?

Je lichaam is een chemische fabriek maar zou het eten en drinken van chemicaliën goed voor ons zijn of niet? Denk hierbij aan medicijnen (die we ook binnenkrijgen via diervoeders en kraanwater) bestrijdingsmiddelen (die komen ook gewild en ongewild in je eigen tuin terecht), chemisch bewerkte voedingsmiddelen zoals zout, vetten en oliën uit de industrie (margarine, olijfolie uit de supermarkt)

E-nummers zoals E621 Ook een lekker chemisch ding: E621 mononutaglutamaat, ve-tsin,  smaakversterker of chinees zout. Veel Aziaten houden ervan. Ik niet. Volgens mij maakt het je vraatzuchtig en het raast door je lijf. Er wordt gediscussiëerd of het nu wel of niet goed voor je is. Helaas zit het in heel veel dingen zoals de afhaal chinees maar vooral in kant en klaar producten. Vergelijkbare stoffen zijn E620-E627.
lijsten van e-nummers: 
http://www.voedingswaardetabel.nl/

Waarom wordt er voor zoveel voedingsmiddelen reclame gemaakt? Als het goed en lekker is koop je het toch uit vrije wil? Groene Coca Cola? gezonde keuze? light? ambachtelijk bereid? hahaha!

Er zijn nogal wat mensen en instanties die advies geven over voeding. Die adviezen lopen meestal nogal uiteen. Het is helemaal niet zeker wie er nu gelijk heeft. Onze overheid en de hartstichting sturen aan op minder volvette voeding om dat die volgens hen teveel verzadigd vet bevat. Meestal wordt er dan vervangen of aangevuld met koolhydraatrijk voedsel wat juist dik maakt. Het voedingscentrum zet roomboter en margarine in dezelfde categorie  . ..
lees hier meer achtergronden over voedingsadviseurs: 
http://www.ahealthylife.nl/verkeerd-voedingsadvies-overheid-en-hartstichting-grotendeels-verantwoordelijk-voor-forse-stijging-hartproblemen/

http://www.ftm.nl/column/nieuwe-wetenschap-herhaalt-de-oude-wijsheid-vet-eten-is-gezond/

Voeding is voor heel veel mensen gewoon handel waarmee geld verdiend moet worden; verloopt handel altijd netjes en eerlijk?

Ga je wel eens naar naar McDrek??? Tank je je auto ook wel eens met verontreinigd slootwater?
http://destillewaarheid.nl/2016/01/17/jamie-oliver-hamburgers-van-mcdonalds-zijn-geschikt-voor-honden-niet-voor-de-mens/

Hoeveel voedsel en energie is er eigenlijk nodig om een kilo vlees te produceren? Waarom eten veel mensen iedere dag vlees?

Productiemethoden: Magnetron, dievries, anti-aanbakpan . . . veilig en gezond?

Sappen: Ze zijn vaak lekker en het klinkt gezond maar wat als we gewoon die groenten en fruit zouden eten? Krijg je dan niet meer vezels binnen? In een groot glas vruchtensap zit ook veel suiker en de (waardevolle) schillen en vezels blijven in de pers achter. Sap uit de supermarkt en horeca is 99,9% niet vers (ook al staat dat wel op het etiket of in het menu)

tarwegrassap ik neem wel eens een slotje als het vers geperst wordt. je kunt het ook zelf kweken. 

slowjuicing; leuke nieuwe trend, duur apparaat, hoop afwas . . . gewoon bijten in die spullen zou ik zeggen.

VULLING OF VOEDING?
overfed but under nourished - meer en meer mensen overeten maar zijn toch ondervoed. TV-reclames en supermarkten promoten alleen slechte suikers en ranzige vetten waar we alleen ziek van kunnen worden. Zelfs de meeste artsen en dieetspecialisten lijken geen idee te hebben van wat er wel en niet goed voor ons is. Een dieetshake als lunch nemen zodat je 's avonds wel kunt snoepen?

Waarom 'verwennen' we kinderen met fastfood en snoep? En waar komen al die allergieën, ADHD en intoleranties toch vandaan?

volgens mij zijn deze dingen (vaak) gezond: (en altijd lekker!!!)

noten maar dan wel ongezouten en ongebakken. Als je ze wel wil zouten en bakken doe het met natuurlijk zeezout en grill ze elf zvers in een hete pan. Heerlijk borrelhappie!

Noten balletjes van gemalen noten, zaden, cocos, dadels, chocolade en kruiden zijn een heerlijk tussendoortje en makkelijk om mee te nemen. Zie ook RECEPTEN

chocolade zo puur en 'raw' als het kan, dus geen melkchocolade want die zit vol met industrievet en geraffineerde suiker. Het gezonde aandeel en de smaak zit in de cacao. Een paar blokjes per dag, bijvoorbeeld in de namiddag op kantoor. Het houdt mij helder.

rode kool, witte kool, bloemkool, zuurkool, brocoli en spruitjes . . . 
Ze zijn lekker, licht vezelrijk en alle koolsoorten leveren mosterdolie en die is actief tegen kanker. Een radijsje erbij versterkt de werking. Uitleg en recepten in dit kookprogramma met reële recepten, nuttige info en zonder piepstemmetjes . . . . in het Duits. bij minuut 31 begint het technische verhaal. http://www1.wdr.de/fernsehen/ratgeber/vorkoster/sendungen/rezepte-kohl-100.html
zie ook dit artikel: http://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/09/20/kanker-kurkuma-en-goede-voeding/

Eieren!!! wel bio scharrel natuurlijk . . . .
http://www.groenevrouw.nl/rauwe-eieren/

Avocados 
wanneer zijn die dingen nou mooi rijp en lekker?? http://www.culy.nl/inspiratie/de-beste-avocado-check-tip-ooit/
tips en recepten: Avocadocentral

Avocado pitten
De pit schijnt nog gezonder te zijn dan het vruchtvlees. Avocado olie wordt van de pitten gemaakt. Nadeel is dat ze niet echt lekker en hard zijn.

http://moniquevandervloed.nl/avocado-pitten/
http://gezonderleven.com/voordelen-en-toepassingen-avocadopit/
http://foodinshape.com/youve-been-throwing-away-avocado-seeds-because-no-one-told-you-they-could-fight-cancer/
http://www.thenaturesfarmacy.com/avocado-seeds-health-benefits/

Je kunt de pitten raspen, koken, malen, klein snijden of stukslaan. Voorzichtig! want ze zijn nogal stevig. Voor mij werkt raspen prima.  Ze smaken vrij bitter. Kauw zolang op een klein stukje totdat de smaak in je mond zoet wordt. Als je ze na het raspen even roostert is de bittere smaak weg en je kunt het raspsel bewaren en in veel gerechten gebruiken.
Gebruik maximaal een afgestreken eetlepel per dag. Teveel kan leiden tot verstopping vanwege de grote hoeveelheid tannine. Geef het niet aan je hond want die kan de aanwizige persine niet verwerken. Meel en rasp kunnen ook prima in een smoothie of in bakwerk.

KRUIDEN EN SPECERIJEN
gember bij griep; ontstekingsremmend en verwarmend

kurkuma heeft een zuiverende en ontstekingsremmende werking
zie ook dit artikel: http://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/09/20/kanker-kurkuma-en-goede-voeding/

VIDEO's:
Dit filmpje doet me denken aan de film 'Our Daily Bread' http://vimeo.com/57126054

To B or not to B a vegetarian;
it is a difficult question . .   Jivamukti Yoga, dat is definitief op de veganistische toer, de onderzoeken van Weston A. Price leiden naar rauwe koemelk, levertraan en biologisch vlees. En er zijn een hele hoop andere stromingen en meningen . . .

2 Detox drankjes om je dag mee te beginnen:
Neem zo'n 40 minuten voordat je opstaat iets meer dan een halve liter lauw water met een snuf NATUURLIJK zout. (dus geen Jozo keukenzout!!!) en ga dan weer terug in bed liggen op je rechterzij. Deze detox kun je iedere ochtend doen. Zet het water gewoon 's avonds klaar.
ZOUT: er bestaat jozo zout en keltisch zee zout. Lees jezelf wijs en of expirimenteer met een bloeddrukmeter wat het voor je doet.

Het klinkt misschien vies maar ik vind het heerlijk en het geeft me veel energie: Een a twee keer in de week neem ik 's ochtends het sap van twee citroenen gemixt met een eidooier en ongeveer een eetlepel olijfolie. Dit is een super lever cleaner. Spoel na het drinken je mond om de zuuraanval op je tanden af te weren en ga nog even terug in bed liggen.

LINKS:
Interessante links met betrekking tot voeding:

www.westonprice.nl        start:   http://www.westonprice.nl/forum/alleen-lezen-forum
www.mikedonkers.com
www.voedingisgezondheid.nl
www.ayurvedischevoeding.nl
www.denieuwedokters.nl 

Onderaan de pagina op deze link staat een flinke selectie van boeken over voeding. Ook is er een gratis hoofdstuk beschikbaar uit  ‘De Supplementenwijzer’ http://www.ahealthylife.nl/webwinkel/product/de-supplementenwijzer/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Het_herstel_van_de_darmflora

www.fonteine.com/weston_price.html
www.vegsource.com/news/2010/07/the-truth-about-the-weston-price-foundation.html
http://www.vegsource.com/news/2009/11/reflections-on-the-weston-a-price-foundation.html

Mac Do Mc Nuggets, ik ken heel wat mensen die er dol op zijn! Hier een interessant youtube filmpje. Uiteraard geloof ik helemaal niets van dit filmpje.
http://youtu.be/T67DvoH2H3E
http://youtu.be/dCqKl4Q3hW4
http://youtu.be/PUspRBt7Kp4

Coen van der Kroon schreef een beroemd boek over urine therapie en weet heel veel van Ayurveda http://www.ayurvedicstudies.nl/

Lies Ameeuw schreef 'Ayurveda uit het hart'
http://www.lies-ameeuw.com/


cosmetica: is ook een hoofdstuk apart. We smeren ons ook in met een hoop chemisch gif. Is dat wel echt dagelijks nodig? En al die dierproeven? Een dagje zonder deo is heus niet altijd stinkerig. Er zijn alternatieven zoals aluin. Er is ook bio cosmetica maar die is net zoals alle voeding uit de bio super wel een stukje duurder.

aluin als deo: Is het nu wel of geen goed alternatief? In ieder geval heb je het spul volgens mij niet iedere dag nodig. Lees en oordeel zelf: