-
interview          english             disclaimer         contact

Interview met Peter Vroemen
door: Peter Vroemen 2012

Wanneer ben je met yoga begonnen?
Ik denk dat het in 2004 was. Een vriendin van me zocht proefstudenten omdat ze een opleiding  voor yogadocent deed. Met een hele groep vrienden waren wij dus haar eerste groep yoga studenten in de sportschool waar we trainden. Als het goed weer was gaf ze haar les in het park. Het was erg leuk om te zien hoe zij als lerares groeide en ikzelf voelde me erg goed bij deze nieuwe manier van bewegen. Het was intensief maar ook ontspannend. Anders dan fitness en aerobics en op een bepaalde manier voelde het beter.

Waarom ben je zelf yogaleraar geworden?
Ik ben geïnspireerd door mensen die een baan of bijbaan als sportinstructeur hebben. Zij hebben een stok achter de deur om te bewegen en verdienen daar nog geld mee ook. Ook dacht ik dat het mooi zou zijn iets medisch, of iets voor mensen te doen maar ik was geen student meer en had dus iets nodig dat ik naast mijn werk kon doen. Mijn snowboardleraar vertelde dat hij aansluitend aan zijn eerste wintersportvakantie aan een lerarenopleiding begonnen was omdat hij snowboarden leuk vond en een leuke baan in Oostenrijk zocht. Toen ik van wintersportvakantie terugkwam was het voor mij tijd om iets gezonder te gaan leven; afvallen, stoppen met roken, mijn cholesterol en mijn bloeddruk waren te hoog. Ik dacht aan yoga en aan die vriendin die yogalerares was geworden en ben op zoek gegaan naar een opleiding.

Welke opleiding heb je gedaan?
Ik ben in 2011 aan de opleiding Yogateacher.nl van de Yogagarden in Amsterdam begonnen. Die opleiding is opgezet door drie topyogadocenten; Johan Noorloos, Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil. Samen met anderen verzorgen ze een veelzijdige praktische opleiding. Verder volg ik nog steeds yogalessen bij hen en bij andere yogaleraren om zo verschillende disciplines te leren kennen en er het meeste uit te halen. Ook is er veel kennis te halen uit boeken en internet. In Mei 2012 volgde ik een teacher opleiding bij David Swenson. In deze opleiding stond de Primary Series en het adjusten van alle houdingen in deze serie centraal. In 2012-2013 heb ik het tweede jaar van de opleiding van www.yogateacher.nl
afgerond.

Wat is voor jou het belangrijkste in een yogales?
Hmmm, er zijn natuurlijk veel belangrijke ingrediënten. Het belangrijkste vind ik toch dat mensen veel plezier beleven aan de les en op het einde blij zijn met wat ze voor zichzelf hebben gedaan. Zelf ben ik altijd blij als ik iets nieuws heb ontdekt en het gevoel heb dat ik hard heb gewerkt en diep heb ontspannen. Bijvoorbeeld toen ik ontdekte dat als je echt maximale kracht naar je benen stuurt in Utthita Trikonasana,  je je bovenlichaam heel gemakkelijk en licht weer omhoog beweegt om uit die houding te komen.

Er wordt gezegd dat yoga zo ontzettend goed voor je is. Hoe uit zich dat dan? Heb je praktijk voorbeelden?
Voor mij is het absoluut waar dat yoga veel meer is dan een beetje ontspanning en lichaamsbeweging. Ergens in 2003 begon ik na een val van de trap regelmatig goed last van mijn onderrug te krijgen. Ik ben daarvoor ook naar fysiotherapie geweest maar pas door het doen van yoga, met name de zonnegroet heb ik nooit meer last van mijn rug. De spieren zijn versterkt, langer en soepeler geworden. Ook weet ik nu wat ik aan mijn houding kan doen als ik lang achter de computer of in de auto zit. Een aandachtsgebied voor mijzelf is de ademhaling, die kan ik nog sterk verbeteren om zo meer kracht en ontspanning te bereiken. De positieve effecten van Yoga op lichaam en geest worden ook steeds vaker wetenschappelijk bewezen. Op mijn facebook pagina vind je veel weetjes en nieuwtjes hierover.

Wie zijn jouw leraren?
(2011 - 2013) Mijn twee jarige lerarenopleiding heb ik gedaan bij yogateacher in Amsterdam. De leraren daar zijn: Johan Noorloos, Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil. Bij deze opleiding zitten workshops van: Sumati Nair, Coen van der Kroon, Sinan Vural, Rick Willemsen, Wessel Wallert, Sanne Kerkhof, Ank Harms.

In 2012 heb ik een Ashtanga leraren opleiding gedaan bij David Swenson.

Andere leraren die mij inspireren zijn:
Kenny Graham, Ross Rayburn, David Lee Lurey, Joe Barnett.
interview          english             disclaimer         contact