-
Een lijstje van wat er in mn tuin staat . . .. .. ..   .      .

Crocus vernus Pickwick

Crocus tommasinianus (Boeren Crocus)

Crocus chrysanthus Blue Pearl

Crocus chrysanthus Romance

TULPEN:
2011 rood wit Miss Confection: rood: Van Eijk (zie bijlage) en wit: Purissima.
Tutti Tulpi Romantico

Hyacinthoides hispanica Rose Queen

Akelei
De Aquilegia caerulea is een mooie soort van de Akelei die bloeit in de maanden mei en juni. De buitenste bloembladen zijn blauw en de binnenste bloembladen zijn crèmewit gekleurd. Het hart van de bloem is geel. Dit alles maakt deze plant tot een zeer speciaal soort en een echte aanvulling op uw border. De plant is goed te combineren met andere borderplanten. In totaal zal deze plant ongeveer 70 centimeter hoog worden. Het blad blijft lager en de bloemen steken hier bovenuit. De Akelei verliest al het blad in de winter en komt in het voorjaar weer terug. Plaats deze plant in de schaduw of halfschaduw.


Camassia leichtlinii Blue Heaven 24 april
Prairielelie, geschikt voor in de vaste plantenborder en voor begroeiing onder bomen en struiken. Hoogte ca. 70 cm. Bloeitijd mei-juni. Bloeit tussen tulp en zomerbloeersi in Lichtblauw, steviger van steel dan C. cusickii. Dit is een kruising van C. leichtlinii x C. cusickii.
https://www.gardenia.net/plant/camassia-blue-heaven


Allium Globemaster


Heuchera 'Dark Secret'(Purperklokje) van Betty
familie van de Saxifragaceae. De bloemkleur is creme wit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn roodbruin+zilver en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 40 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
Heuchera 'Dark Secret' bloeit in de periode juni-juli met ranke aren en kleine wit-roze bloemetjes.
Net als andere donkerbladige Heuchera-cultivars staat Heuchera 'Dark Secret' het liefst op een halfbeschaduwde plaats in een border of langs een padrand.
De Heuchera is een plant die vrij snel verjongd moet worden omdat de groei via het systeem verloopt van worstelstok. De plant blijft steeds doorgroeien waardoor op termijn de bladeren verkleinen en de bloei sterk vermindert. Hierdoor oogt de plant niet mooi meer.
Het is aangewezen om, ongeveer om de drie jaar, de plant uit de grond/pot te halen en te scheuren om ze zo te verjongen. Dit kan het hele seizoen gebeuren. Vermeerden kan gebeuren door het delen van de wortelstok. Rond de wortelstok groeien verschillende nieuwe scheuten die je kan afscheuren. Pot deze gescheurde delen terug op in aparte potten, in kwaliteitsvolle potgrond. Na verloop van een tweetal maanden zijn de jonge plantjes voldoende doorworteld om terug uit te planten.


Kamperfoelie (Lonicera heckrottii 'Goldflame'), 2020 gekocht
Bladverliezende kamperfoelie, en is uitstekend geschikt als klimplant langs een schutting of pergola. De Kamperfoelie is goed winterhard, en is goed bestand tegen de winters van ons klimaat. Bij jonge aanplant is het wel verstandig om planten bij matig tot strenge vorst af te dekken. De Kamperfoelie (Lonicera heckrottii 'Goldflame') heeft een volwassen hoogte van ongeveer 3 tot 4 meter. De Kamperfoelie 'Goldflame' kan goed geplant worden op zonnige, en halfschaduw plekken.

Lupine gezaaid april 2020 van Betty:
Bloeiperiode: mei / augustus, als je vroegtijdig de uitgebloeide bloemen er uit knip dan krijgen ze een tweede bloei die kan duren tot eind september.
 
De bloemen van de Lupine bestaan elk uit vijf bloemblaadjes, de twee ondersten vormen de kiel waar de meeldraden en stamper zitten,die worden pas zichtbaar als de bloem zich opent. Aan beiden kanten van de kiel zitten de zwaarden en bovenin de plant zit het vijfde kroonblad. De bloemen van de Lupines zijn vaak twee kleurig en het blad is vaak aan eén kant wat behaard. Ze stellen weinig eisen aan de grond, twee jarige planten.
 
Snoeien: Knip van de planten die geen zaad hoeven te leveren direct na de bloei de uitgebloeide bloemen af, zodat ze voor een tweede bloei zorgen in augustus. Snoei de planten in het najaar circa 10 cm boven de grond af.
 
Vermeerderen: Door zaaien op de plaats van bestemming of scheuren. Het is raadzaam om de Lupine om de drie jaar in augustus uit de grond te halen en te delen, het kan ook ieder jaar. Plant de jonge planten ergens anders in uw tuin en geef ze voldoende water. En u krijgt dan het jaar er op weer extra bloeiende Lupine.
 
Zaadwinning: laat de bloemen zolang mogelijk in de Lupinus zitten tot ze uitgebloeid zijn en zij bruinachtig gekleurd zijn, knip ze er dan uit, en bewaar ze op een droge plaats, en maak dan na een maand of twee de peulen open om het zaad er uit te halen.
 
Kieming:10 tot 20 dagen bij + 15-20 graden.

Mei 2020

CHELONE obliqua
Perannual, US. schildpadbloem, is een compacte en sterke vaste plant en staat graag op een zonnige tot halfbeschaduwde plaats in de border.
bloei: juli-september. De hoogte van Chelone obliqua bedraagt 70 tot 90 cm.
Chelone obliqua is niet wintergroen en staat graag op een halfbeschaduwde plaats in de border. Zonniger mag ook maar dan dient de bodem voldoende vochthoudend te zijn.
handschoenen dragen wanneer u het zaad van Chelone obliqua wilt winnen. De zaadhuid zou irritaties kunnen veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn.

VERBASCUM phoeniceum wit
Zon
Blow: Mei juni juli
Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. 

LEONTOPODIUM alpinum
De nederlandse naam is Alpen-edelweiss, familie van de Asteraceae. De bloemkleur is grijswit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn grijs en ongeveer 10 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 25 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 26 cm. (11-15 st. per m2.) Is ruim verkrijgbaar.
Rotstuinplant. 
Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin als 'voegenvuller' in de stapelmuur of tussen stenen (ook bestrating). Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke, bij voorkeur kalkhoudende bodem. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan redelijk tegen droogte. U kunt haar goed uitplanten In kleine groepjes of als eenling. Het is een plant voor de liefhebber. Ze stelt namelijk meer eisen qua verzorging, zoals bijvoorbeeld winterbescherming.
The plant prefers rocky limestone places at about 1,800–3,000 metres (5,900–9,800 ft) altitude. It is non-toxic and has been used in traditional medicine as a remedy against abdominal and respiratory diseases. The dense hair appears to protect the plant from cold, aridity, and ultraviolet radiation. It is a scarce, short-lived flower found in remote mountain areas and has been used as a symbol for alpinism, for rugged beauty and purity associated with the Alps and Carpathians, and as a national symbol, especially of Romania, Austria, Bulgaria, Slovenia, and Switzerland. According to folk tradition, giving this flower to a loved one is a promise of dedication.POTENTILLA atrosangiunea 'Arabesque??’
Donkere bloedrode ganzerik vast 40 cm zonnig
Potentilla atrosanguinea 'Arabesque' heeft geen bijzondere zorg nodig. Potentilla atrosanguinea 'Arabesque' is te vermeerderen door de planten op te nemen, te scheuren en terug te planten. Dit bevorderd ook de bloei wanneer dit circa iedere drie tot vier jaar gedaan wordt.
Himalaya


SEMPERVIVUM

LUZULA NIVEA (VELDBIES)
bloei: april-juni met witte bloem (pluimpjes). 30-40 cm.
Luzula nivea blijft in de winter redelijk groen.
De standplaats van Luzula nivea dient zonnig tot schaduw te zijn. Op zonnige plekken dient de bodem vochthoudend te zijn.
Op schaduwrijke plaatsen kan Luzula nivea uitstekend als bodembedekker toegepast worden.
Onderhoud: Luzula nivea heeft geen bijzondere zorg nodig.

VALERIANA OFFICINALIS

ECHINACEA

ARUM ITALICUM

GERANIUM ENDRESSI

VINCA MAJOR Varegieta

DAHLIAS
zon


Camellia japonica 2011 wit

Sterjasmijn Trachelospermum jasminoides 2011

Framboos Rubus idaeus Fallgold 2011

Clematis armandii 'Apple Blossom' ever green 2011. 5 blad
Family: Ranunculaceae    Origin/Ecology: Native to China and northern Burma.
Site: Suitable for sun or partial shade. In a sheltered site. Best grown against a southwest wall to protect early buds from frost damage.
Height: Can spread 6m or more.

Clematis montana 'Rubens' 2011. 4 blad 

Clematis alpina 2011. kant 17 klein . . 

Buxus: 270 stuks via buxushof.nl stuks geplant in October 2010 - dood in 2018?? door buxusmot


ROZEN:

2014  3 x Edenrose® (Art. 0206) > B+G
2014. 2 x Santana (Art. 0217) rood voor2010:
3 x Crystal Fairy® (Art. 0501)Eur.13,35
3 x Lovely Fairy® (Art. 0507)Eur.13,35
3 x Focus® (Art. 034)Eur.18,00
4 x Gärtnerfreude® (Art. 0505)Eur.17,80
2  x Bella Rosa® (Art. 0103)Eur.7,50
2 x Edenrose® (Art. 0206)Eur.15,00
2 x Grand Hotel® (Art. 0226)