-
Een lijstje van wat er in mn tuin staat . . .. .. ..   .      .

Crocus vernus Pickwick

Crocus tommasinianus (Boeren Crocus)

Crocus chrysanthus Blue Pearl

Crocus chrysanthus Romance

TULPEN:
2011 rood wit Miss Confection: rood: Van Eijk (zie bijlage) en wit: Purissima.
Tutti Tulpi Romantico

Hyacinthoides hispanica Rose Queen

Akelei
De Aquilegia caerulea is een mooie soort van de Akelei die bloeit in de maanden mei en juni. De buitenste bloembladen zijn blauw en de binnenste bloembladen zijn crèmewit gekleurd. Het hart van de bloem is geel. Dit alles maakt deze plant tot een zeer speciaal soort en een echte aanvulling op uw border. De plant is goed te combineren met andere borderplanten. In totaal zal deze plant ongeveer 70 centimeter hoog worden. Het blad blijft lager en de bloemen steken hier bovenuit. De Akelei verliest al het blad in de winter en komt in het voorjaar weer terug. Plaats deze plant in de schaduw of halfschaduw.


Camassia leichtlinii Blue Heaven 24 april
Prairielelie, geschikt voor in de vaste plantenborder en voor begroeiing onder bomen en struiken. Hoogte ca. 70 cm. Bloeitijd mei-juni. Bloeit tussen tulp en zomerbloeersi in Lichtblauw, steviger van steel dan C. cusickii. Dit is een kruising van C. leichtlinii x C. cusickii.
https://www.gardenia.net/plant/camassia-blue-heaven


Allium Globemaster


Heuchera 'Dark Secret'(Purperklokje) van Betty
familie van de Saxifragaceae. De bloemkleur is creme wit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn roodbruin+zilver en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 40 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
Heuchera 'Dark Secret' bloeit in de periode juni-juli met ranke aren en kleine wit-roze bloemetjes.
Net als andere donkerbladige Heuchera-cultivars staat Heuchera 'Dark Secret' het liefst op een halfbeschaduwde plaats in een border of langs een padrand.
De Heuchera is een plant die vrij snel verjongd moet worden omdat de groei via het systeem verloopt van worstelstok. De plant blijft steeds doorgroeien waardoor op termijn de bladeren verkleinen en de bloei sterk vermindert. Hierdoor oogt de plant niet mooi meer.
Het is aangewezen om, ongeveer om de drie jaar, de plant uit de grond/pot te halen en te scheuren om ze zo te verjongen. Dit kan het hele seizoen gebeuren. Vermeerden kan gebeuren door het delen van de wortelstok. Rond de wortelstok groeien verschillende nieuwe scheuten die je kan afscheuren. Pot deze gescheurde delen terug op in aparte potten, in kwaliteitsvolle potgrond. Na verloop van een tweetal maanden zijn de jonge plantjes voldoende doorworteld om terug uit te planten.


Kamperfoelie (Lonicera heckrottii 'Goldflame'), 2020 gekocht
Bladverliezende kamperfoelie, en is uitstekend geschikt als klimplant langs een schutting of pergola. De Kamperfoelie is goed winterhard, en is goed bestand tegen de winters van ons klimaat. Bij jonge aanplant is het wel verstandig om planten bij matig tot strenge vorst af te dekken. De Kamperfoelie (Lonicera heckrottii 'Goldflame') heeft een volwassen hoogte van ongeveer 3 tot 4 meter. De Kamperfoelie 'Goldflame' kan goed geplant worden op zonnige, en halfschaduw plekken.


Lupine gezaaid april 2020 van Betty:
Bloeiperiode: mei / augustus, als je vroegtijdig de uitgebloeide bloemen er uit knip dan krijgen ze een tweede bloei die kan duren tot eind september.
 
De bloemen van de Lupine bestaan elk uit vijf bloemblaadjes, de twee ondersten vormen de kiel waar de meeldraden en stamper zitten,die worden pas zichtbaar als de bloem zich opent. Aan beiden kanten van de kiel zitten de zwaarden en bovenin de plant zit het vijfde kroonblad. De bloemen van de Lupines zijn vaak twee kleurig en het blad is vaak aan eén kant wat behaard. Ze stellen weinig eisen aan de grond, twee jarige planten.
 
Snoeien: Knip van de planten die geen zaad hoeven te leveren direct na de bloei de uitgebloeide bloemen af, zodat ze voor een tweede bloei zorgen in augustus. Snoei de planten in het najaar circa 10 cm boven de grond af.
 
Vermeerderen: Door zaaien op de plaats van bestemming of scheuren. Het is raadzaam om de Lupine om de drie jaar in augustus uit de grond te halen en te delen, het kan ook ieder jaar. Plant de jonge planten ergens anders in uw tuin en geef ze voldoende water. En u krijgt dan het jaar er op weer extra bloeiende Lupine.
 
Zaadwinning: laat de bloemen zolang mogelijk in de Lupinus zitten tot ze uitgebloeid zijn en zij bruinachtig gekleurd zijn, knip ze er dan uit, en bewaar ze op een droge plaats, en maak dan na een maand of twee de peulen open om het zaad er uit te halen.
 
Kieming:10 tot 20 dagen bij + 15-20 graden.

Mei 2020

CHELONE obliqua
Borderplant. Perannual, US. schildpadbloem, is een compacte en sterke vaste plant en staat graag op een zonnige tot halfbeschaduwde plaats in de border.
bloei: juli-september. De hoogte van Chelone obliqua bedraagt 70 tot 90 cm.
Chelone obliqua is niet wintergroen en staat graag op een halfbeschaduwde plaats in de border. Zonniger mag ook maar dan dient de bodem voldoende vochthoudend te zijn.
Handschoenen dragen wanneer u het zaad van Chelone obliqua wilt winnen. De zaadhuid zou irritaties kunnen veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn.
familie van de Scrophulariacea. De bloemkleur is lilaroze en de bloeitijd is van ca. juli tot en met september. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.)

is een bladverliezende vaste plant met een bossige opgaande vorm. De bladeren zijn donkergroen, breed lancetvormig, opvallend generfd en getand aan de randen. Chelone obliqua bloeit van juli tot september met donkerroze tot lilaroze bloemen . De plant houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en houdt van een vochtige tot drassige bodemgesteldheid. De schildpadbloem is goed winterhard en ziekteresistent, verdraagt zeewind , is redelijk luchtverontreiniging tolerant maar kan soms geplaagd worden door slakken.

Verlangt een zonnige plek en goed doorlatende, voedselrijke grond. Deze plant is zeer geschikt om te combineren met de 'basisplanten'. Is van oorsprong een 'weideplant' en daarom vooral geschikt voor wat zwaardere bodemtypen en zo nu en dan vochtige grond. Ze is dan ook vaak goed te combineren met 'bosrandplanten'. Geeft een goede snijbloem.

VERBASCUM phoeniceum wit
Zon
Bloei: Mei juni juli
Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. 

LEONTOPODIUM alpinum
De nederlandse naam is Alpen-edelweiss, familie van de Asteraceae. De bloemkleur is grijswit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn grijs en ongeveer 10 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 25 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 26 cm. (11-15 st. per m2.) Is ruim verkrijgbaar.
Rotstuinplant. 
Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin als 'voegenvuller' in de stapelmuur of tussen stenen (ook bestrating). Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke, bij voorkeur kalkhoudende bodem. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan redelijk tegen droogte. U kunt haar goed uitplanten In kleine groepjes of als eenling. Het is een plant voor de liefhebber. Ze stelt namelijk meer eisen qua verzorging, zoals bijvoorbeeld winterbescherming.
The plant prefers rocky limestone places at about 1,800–3,000 metres (5,900–9,800 ft) altitude. It is non-toxic and has been used in traditional medicine as a remedy against abdominal and respiratory diseases. The dense hair appears to protect the plant from cold, aridity, and ultraviolet radiation. It is a scarce, short-lived flower found in remote mountain areas and has been used as a symbol for alpinism, for rugged beauty and purity associated with the Alps and Carpathians, and as a national symbol, especially of Romania, Austria, Bulgaria, Slovenia, and Switzerland. According to folk tradition, giving this flower to a loved one is a promise of dedication.POTENTILLA atrosangiunea 'Arabesque??’
Donkere bloedrode ganzerik vast 40 cm zonnig
Potentilla atrosanguinea 'Arabesque' heeft geen bijzondere zorg nodig. Potentilla atrosanguinea 'Arabesque' is te vermeerderen door de planten op te nemen, te scheuren en terug te planten. Dit bevorderd ook de bloei wanneer dit circa iedere drie tot vier jaar gedaan wordt.
Himalaya


SEMPERVIVUM

LUZULA NIVEA (VELDBIES)
bloei: april-juni met witte bloem (pluimpjes). 30-40 cm.
Luzula nivea blijft in de winter redelijk groen.
De standplaats van Luzula nivea dient zonnig tot schaduw te zijn. Op zonnige plekken dient de bodem vochthoudend te zijn.
Op schaduwrijke plaatsen kan Luzula nivea uitstekend als bodembedekker toegepast worden.
Onderhoud: Luzula nivea heeft geen bijzondere zorg nodig.

VALERIANA OFFICINALIS

ECHINACEA
De rode zonnehoed, Echinacea purpurea, nazomer  Ze hebben een dik, bol hart en bijna horizontaal afstaande bloemblaadjes: net de vorm van een klassieke zonnehoed. De grote bloemen van Echinacea geven elke border een zomerse look. Het dikke hart zit vol nectar, heel verleidelijk voor vlinders en hommels. De beste tijd om Echincea in uw tuin te planten is het voorjaar. Laat Echinacea na de bloei gewoon staan; ze hebben ook uitgebloeid een aantrekkelijk silhouet.
Rode zonnehoed bloeit van juli tot september. De hoogte varieert van 75-100 cm.
Echinacea pupurea heeft een zonnige plek nodig en wat ruimte om zich heen. Laat andere borderplanten er dus niet overheen hangen. Zorg voor vruchtbare en goed doorlatende grond. Knip rode zonnehoed in het voorjaar af en geef organische mest. Verjong de plant elke drie tot vier jaar door hem op te nemen, eventueel te scheuren en de jongere delen opnieuw te planten.
Niet te nat! Winterbescherming.
Plant: vaste plant
Hoogte: 40-100 cm
Bloei: juli-september
Standplaats: zon
Grond: vruchtbare, goed doorlatende tuingrond
Aantal: 9 per m2
Snoei: de bloemhoofden zijn ook na de bloei decoratief, snoei Echinacea pas in maart
Overig: lokt bijen en vlinders, kan ook in de vaasARUM ITALICUM Italiaanse aronskelk
Arum italicum of Italiaanse aronskelk is te herkennen aan het geaderde pijlvormige blad en de oranje bloeikolven die in het najaar verschijnen. Arum italicum is in de 17 eeuw in Nederland ingevoerd om het assortiment stinseplanten, dit zijn planten die vooral op buitenplaatsen aangeplant worden, te verrijken.
De bloei van Arum italicum valt in de periode mei-juni. Arum italicum bloeit met een witgroene bloeiwijze die lijkt op een opstaande zakdoek (spatha) met daarin verdikte gele bloeikolf (spadix). Na de bloei verschijnt de stengel met (giftige) oranje bessen.
De hoogte van Arum italicum bedraagt circa 20 tot 30 cm. In de winter is er van Arum italicum niets te zien want de Italiaanse aronskelk overwintert in de grond.
Arum italicum staat graag op een vochtige humeuze grond in de schaduw. U kunt deze plant groepsgewijs aanplanten op een schaduwrijke plaats. Arum italicum is goed te combineren met allerlei soorten varens, klimop en hosta's. Deze plant is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen bomen en heesters. Verlangt een plekje in de halfschaduw en een voedzame, humusrijke bodem met weinig boomwortels in haar nabijheid. Daarnaast moet de bodem vochthoudend zijn. Woekert niet of nauwelijks????
bij de bloei stinken die echt naar rottend vlees

GERANIUM ENDRESSI

VINCA MAJOR Varegieta

DAHLIAS
zon


Camellia japonica 2011 wit

Sterjasmijn Trachelospermum jasminoides 2011

Framboos Rubus idaeus Fallgold 2011

Clematis armandii 'Apple Blossom' ever green 2011. 5 blad
Family: Ranunculaceae    Origin/Ecology: Native to China and northern Burma.
Site: Suitable for sun or partial shade. In a sheltered site. Best grown against a southwest wall to protect early buds from frost damage.
Height: Can spread 6m or more.

Clematis montana 'Rubens' 2011. 4 blad  2020 in pot overgezet

Clematis alpina 2011. kant 17 klein . . 

Buxus: 270 stuks via buxushof.nl stuks geplant in October 2010 - dood in 2018?? door buxusmot


ROZEN:
2014  3 x Edenrose® (Art. 0206) > B+G
2014. 2 x Santana (Art. 0217) rood voor?

2010:
3 x Crystal Fairy® (Art. 0501)Eur.13,35
3 x Lovely Fairy® (Art. 0507)Eur.13,35
3 x Focus® (Art. 034)Eur.18,00
4 x Gärtnerfreude® (Art. 0505)Eur.17,80
2  x Bella Rosa® (Art. 0103)Eur.7,50
2 x Edenrose® (Art. 0206)Eur.15,00
2 x Grand Hotel® (Art. 0226)?


VERLANGLIJST: Blauwe zeedistel, Zeedistel (Eryngium) Sea Holly:
https://www.floravannederland.nl/planten/blauwe_zeedistel
https://www.ecopedia.be/planten/blauwe-zeedistel
De Blauwe zeedistels behoren tot een groot plantengeslacht. Het zijn bijen- en vlinderplanten voor een droge, zonnige plek op elke goed doorlatende tuingrond. Blauwe zeedistel heeft prachtige grijs blad met daarboven blauwe bloemhoofden. Ze zijn ook goed te gebruiken als snij- en droogbloem. Zeewind- en zoutbestendig.

SIERLIJK EN EETBAAR! Hoe kan een plant zich tegen zulke barre omstandigheden beschermen...! In droog zand? Zeewind? Geen probleem! Zet ze op een niet te nat en wel zonnig plekje in uw tuin: een juweel in stekeligheid, blauwgrijs van kleur en ± 60cm hoog. De jonge scheuten (het liefst gebleekt door een donkere pot er overheen te doen) worden gewaardeerd vanwege de zachte, op asperge lijkende smaak. Als je voldoende (of teveel) planten hebt, dan kan je de wortel ook eten: subtiel zoet en lijkend op wortelen en pastinaken. Er zijn tenslotte veel geneeskrachtige eigenschappen bekend, zie internet of boeken!Zaaimethode
Zaaien: april-juli, eerst op een warm plekje; als na 4 weken nog geen kieming is, dan het zaaisel een koudeperiode (koelkast) geven van 2-4 weken. Opnieuw in de warmte moet kieming volgen, anders het koelproces herhalen.


VERLANGLIJST: Pioenroos-roze wit-rood